logo jpc tanta png

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tidak ada gerak kerja Islam di dunia ini yang boleh tercapai tanpa kepimpinan. Manusia diciptakan untuk berinteraksi dan berkomunikasi antara satu sama lain bagi melaksanakan gerak kerja yang mulia ini. Namun, untuk mengatur dan mengurus hubungan antara manusia maka diperlukan pemimpin yang dapat memikul tanggungjawab, membimbing dan memandu pekerjaan itu agar dapat mencapai sasarannya.

Dalam kitab Siyasah Syar’iyyah, Ibnu Taimiyah menjelaskan bahawa, “Wajib diketahui bahawa mentadbir perkara manusia termasuk kewajipan agama teragung, bahkan agama tidak bernilai tanpanya. Sesungguhnya kemaslahatan umat manusia hanya akan dicapai dengan sempurna melalui perkumpulan, kerana satu sama lain saling memerlukan dan ketika berkumpul, mereka harus mempunyai pemimpin.”

 

PENGEKALAN SISTEM PENCALONAN

Selaras dengan penyataan di atas, saya telah dilantik oleh Lembaga Penasihat PERUBATAN Cawangan Tanta sebagai Pengarah Jawatankuasa Pilihan Raya Cawangan (JPC) Tanta untuk mengendalikan Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi mengisi dua kekosongan kerusi di peringkat Ahli Jawatankuasa Tertinggi (AJKT) PERUBATAN Cawangan Tanta (PCT).

JPC akan melaksanakan sistem pencalonan sebagaimana yang telah diamalkan tahun-tahun sebelum ini. Melalui sistem ini, calon yang layak bertanding perlulah mendapat cadangan dan sokongan daripada individu yang lain. Ahli PERUBATAN juga akan melalui beberapa fasa pilihan raya. Bermula dengan fasa pencalonan, fasa kempen dan bantahan dan akhirnya fasa pengundian.

 

TAKWIM PILIHANRAYA KECIL CAWANGAN TANTA 2017

Sehubungan itu, pihak Jawatankuasa Pilihan Raya Cawangan (JPC) Tanta telah menetapkan beberapa tarikh penting bagi menjayakan pilihanraya cawangan di Tanta. Berikut merupakan jalur masa Pilihan Raya Kecil (PRK) Ahli Jawatankuasa Tertinggi (AJKT) PERUBATAN Cawangan Tanta (PCT) :

Perkara Tarikh
Jualan Borang Pencalonan 24 Mac 2017 – 25 Mac 2017
Hari Pencalonan 25 Mac 2017
Pengumuman Senarai Calon Fasa I 26 Mac 2017
Tempoh Kempen & Bantahan 26 Mac 2017 – 28 Mac 2017
Pengumuman Senarai Calon Fasa II 29 Mac 2017
Hari Pengundian 30 Mac 2017
Pengumuman Keputusan 31 Mac 2017

 

SERUAN KEPADA SELURUH WARGA TANTA

Hakikatnya, kehidupan ini adalah saling memerlukan. Pimpinan memerlukan ahli – ahli yang menyokong mereka sepertimana setiap ahli memerlukan pimpinan bagi mengatur dan menguruskan setiap urusan dalam kehidupan.

Akhir kata, besarlah harapan kami di peringkat JPC agar semua ahli PERUBATAN Cawangan Tanta (PCT) dapat memberikan sokongan dan kerjasama yang padu bagi menjayakan Pilihan Raya Kecil (PRK) Ahli Jawatankuasa Tertinggi (AJKT) PERUBATAN Cawangan Tanta (PCT) yang akan berlangsung nanti.

 

“Berkat, Telus, Cekap”

Yang menjalankan amanah,

azizprk3

Abdul Aziz bin Abdul Ghani,

Pengarah,

Jawatankuasa Pilihanraya Cawangan (JPC) Tanta,

PERUBATAN Cawangan Tanta (PCT).